Bal oszlop teteje

telefon: +36 20 669 1238

email: info@klubmedia.com

Keresés
 

Teremnyi méretű, vízzel működő számítógép

Sokan kísérelték meg leegyszerűsíteni valamilyen formában a számolást. Volt aki, fogaskereket, emelőkarokat és egyéb mechanikai eszközöket használt céljának elérése érdekében, de volt olyan is, aki csupán a vízben bízott.

image

A Moszkvai Műszaki Múzeum tárlatában található információk szerint az 1936-ban készült vízzel működő gép volt az első olyan eszköz, mely a parciális differenciálegyenleteket képes volt megoldani. Ez pedig hatalmas teljesítmény, ugyanis közel egy fél évszázadig ezek voltak azok az egyenletek, melyekkel az összetettebb fizikai jelenségeket matematikailag képesek voltak leírni. A gép megalkotásában Vladimir Lukyanov,orosz tudós kapott vezető szerepet.A mechanikus számítógép  működtetése rengeteg, egyébként papír felett görnyedős számolgatós időt spórolt meg használóinak.

 

A bonyolult differenciálegyenletek megoldásához Lukyanov pedig nem mást, mint szimplán egy sorozat összekapcsolt vízzel feltöltött üvegcsövet használt. Míg a csapok és a dugaszok állásának változtatásával a változókat lehetett állítani, addig a megoldást az egyes csövek vízszintjéről lehetett leolvasni.

 

 Vladimir Lukyanov a víz számítógép , 1936-ban. 

 


Habár magát az eszközt a beton repedezésének problematikája miatt hozták létre, összeszerelésének és programozhatóságának egyszerűsége miatt későbbi modelljeit számos egyéb területen (geológia, termikus fizika, kohászat, rakéta gépészet) sikerrel alkalmazták.

Moniac

 A hidraulikus gép olyannyira erős számítási kapacitással rendelkezett, hogy a digitális gépek első két generációját kenterbe verte. Ezen tulajdonsága, valamint összeállításának alacsony költségei miatt ezeket a hidraulikus integrátorokat az 1970-es években még mindig 115 gyártó, kutató, illetve oktatási intézmény alkalmazta 40 szovjet városban. Az országban a digitális gépek csak a nyolcvanas évek elejére váltak elfogadhatóan olcsóvá, könnyen telepíthetővé és elég erőssé ahhoz, hogy felválthassák a komoly ”vízvezetékrendszereket”.

 forrás:pcword.hu 

Vissza
2012. január 30. @ 15:38:16
Megosztás: